Jeg tilbyder

Silhuetter af fugle i flugt mod sort baggrund.

Pædagogisk Psykologisk Praksis - Din vej til følelsesmæssig følgeskab

En kvinde med briller og brunt hår sidder i en stol. Ved siden af hende er der et lille bord med dekorative elementer og en lampe. På væggen hænger der geometriske spejle i sekskantede former. En anden person er delvist synlig i forgrunden.

Individuel Terapi


“Det bemærkelsesværdige paradoks er, at når jeg accepterer mig selv,
lige som jeg er, så kan jeg ændre mig
.”
– Carl Rogers, psykolog / 1902-1997

Jeg tilbyder individuel samtaleterapi til unge og voksne, hvor fokus særligt ligger på at forholde sig til sig selv og være med egne følelser, sådan som de er, gennem bevidstgørelsen af deres ophav. Når du med omsorg for dig selv og andre kan træde frem som den du er, styrket i din egen indre styring, vil du finde bedre fodfæste i livet.

I processen undersøger vi sammen, hvordan tidligere og nuværende relationer, livsvilkår, oplevelser og overbevisninger påvirker dine nuværende tanker, følelser og reaktioner, og vi prøver at blive klogere på, hvorledes forskellige forhold i dit liv hænger sammen, og hvordan disse påvirker din trivsel.

Målet er at udfordre det fastlåste og åbne for nye perspektiver og mulige veje, hvorfra du kan gå videre ud i livet.

En familie på fire, to voksne og to børn, sidder sammen på stole i en sal. Det ene barn viser et fredstegn med fingrene, og begge børn har sort næsemaling.

Familieterapi


”Følelser er limen mellem os. Hvis ikke vi udveksler følelser, så forbinder vi os ikke med hinanden, og det kan blive vældigt ensomt”
– Fie Hørby, familieterapeut, 2024

Jeg tilbyder familieterapi med fokus på at styrke og dyrke kontakt og tryghed i din familie ud fra et relationelt perspektiv, idet måden vi er sammen på, er afgørende for den enkeltes trivsel og udvikling i familien.

Gennem anerkendende samtaler får I som familie rum, tid og tillid til at udtrykke individuelle følelser og behov over for hinanden, og i fællesskab udveksles perspektiver som skaber nye indsigter,
hvorfra jeres samspil og familieliv kan udvikle sig.

Udgangspunktet for terapien er en fælles familiesamtale, hvor flere familiemedlemmer deltager på samme tid - det kan være både børn og forældre. Målet er at forbedre familiens indbyrdes relationer, kommunikation og dynamikker, uanset om det omhandler håndtering af hverdagskonflikter, større mistrivsel, krise eller sorg.

Hyggeligt hjørne med to stole betrukket med grå fåreskind, et lille sort og træ serveringsbord med tændte lys, en dekorativ pære og en træfigur.

Forældreforstærkning


”Børn skal ikke skånes i livet, de skal støttes i livet”
– Fie Hørby, familieterapeut, 2019

Relationer er det vigtigste, vi har, og relationen mellem mor og far er den vigtigste ind i familien. Derfor er forældreforstærkning lig med familieforstærkning.

Jeg tilbyder professionel forældreforstærkning i form af rådgivning til forældre, som har brug for nogle friske øjne til at se på eget forældreskab udefra, for at blive klogere på hvilke justeringer der skal til for at højne trivslen ind i familien.

​Forældreforstærkning henvender sig til jer forældre, samboende såvel som skilte, der søger råd og vejledning ift. specifikke problemstillinger i forhold til forældreskabet til jeres børn - uagtet om der er fælles, dele- eller sammenbragte børn, og uanset om barnet har en diagnose eller ej.

Sammen samarbejder vi om at udvide jeres forståelse for barnets adfærd og jeres samspil, samt styrker jeres viden om børns udvikling generelt. Her bringer jeg min mangeårige erfaring som underviser på div. forældrekursuser i spil, samt bidrager med min brede viden om det nye børnesyn, udviklingspsykologi og tilknytningsteori. Målet er, at I tilegner jer nye indsigter og virksomme værktøjer, som I kan anvende i forældreskabet og dermed skabe positiv forandring for både jer selv og jeres børn og dermed højne trivslen for hele familien.

En kvinde med briller interagerer med et barn, der giver hende farvede bolde.
En kvinde blæser sæbebobler foran et barn og en voksen i et hyggeligt rum med en stol, puder og legetøj.
En kvinde med briller klapper og smiler mens hun ser på et barn, der leger med legetøj. Barnet er klædt i afslappet tøj.

Theraplay®


Som certificeret Intermediate Theraplay®-behandler tilbyder jeg legeterapi med afsæt i Theraplay - en metode der har samspillet mellem barn og omsorgsperson som genstandsfelt, og som udspringer af tilknytningsteorien og den neuroaffektive udviklingsforståelse.

Terapien henvender sig til børn og unge med sociale, følelses-, udviklings og adfærdsmæssige udfordringer og kan med fordel anvendes til børn hvor der er viden om tilknytningsforstyrrelser og følelsesmæssig umodenhed.

Theraplay praksis er bygget op omkring fire dimensioner, der tilsammen udgør den trygge tilknytning, som terapien tilstræber at etablere mellem barn og omsorgsperson, og udgangspunktet for terapien er barnets emotionelle frem for biologiske alder.

Gennem præverbal kommunikation såsom øjenkontakt, berøring, turtagning og afstemt rytme, tages der afsæt i de af hjernens funktioner, som tidligst udvikles, og således dyrker og styrker Theraplay tilknytningen mellem barn og omsorgsperson.

I praksis støttes omsorgspersonen i at respondere empatisk på barnets emotionelle behov gennem lege særligt udviklet til at understøtte tryg tilknytning, og dermed også støtte barnets i dets sociale-emotionelle udvikling. Endvidere støttes omsorgspersonen i at møde barnet i dets nærmeste udviklingszone gennem individuelle refleksionssessioner med mig, hvor nye indsigter fra terapien, sammenholdt med viden om tilknytning og udvikling, tilegnes.

Theraplay foregår i en vitaliserende og positiv atmosfære, hvor jeg på engageret vis gennem tydelig guidning i de nøje udvalgte legeaktiviteter, sætter rammen for et glædes- og kontaktfuldt samspil. Barnet støttes i at udvikle sig gennem korrektive tilknytningserfaringer i en tryg og sikker kontakt med omsorgspersonen og mig, og etableringen af mødeøjeblikke samt her-og-nu-oplevelsen mellem barn og omsorgsperson tillægges stor betydning.

Theraplay har vist sig at være et virksomt bidrag til tilknytnings-arbejdet i plejefamilier, idet praksis understøtter en bredere forståelse af de mangeartede udfordringer et anbragt barn kan have med sig som følger af omsorgssvigt og brudte relationer i sit biologiske bagland. Samtidig arbejdes der i terapien på at skabe en tryg og sikker-base tilknytning mellem barn og plejeforældre, hvilket er af afgørende betydning for barnets generelle udvikling. Theraplay kan endvidere anvendes som forbyggende i arbejdet med sårbare gravide og spædbørn med hensyn til at styrke forældrekompetencen og skabe tryg tilknytning for barnet.

For at kunne vurdere det enkelte barns behov i forhold til Theraplay, indledes et hvert forløb med en afklarende samtale samt en struktureret samspilsobservation, MIM (Marschack Interactive Method). MIM er en legebaseret observationsteknik, hvor samspillet mellem barn og omsorgsperson videofilmes, mens de i fællesskab løser ca. 9 forskellige legeopgaver, som alle er tilpasset barnets alder og kompetencer.

MIM analyseres efterfølgende ud fra scoringssystemet MIM-P, idet den indikerer styrker, svagheder samt udviklingspotentiale i samspillet, og den endelige analyse afgør, sammen med en klinisk vurdering af barnet og dets relationelle miljø, hvordan der videre skal arbejdes med Theraplay. Når udredningen foreligger gives der feedback til omsorgspersonen, og der udfærdiges en interventionsplan for forløbet som løbende tilrettes barnets behov.

Et Theraplay forløb er typisk bygget op som følger:

  • Indledende samtale med omsorgsperson hvor der laves Neuroaffektiv caseanalyse (ca. 90 min.).

  • MIM med barn og omsorgsperson (ca. 45-60 min. inkl. forberedelse).

  • Screening af MIM (ca. 120 min inkl. forberedelse af feedback.).  

  • Feedbacksession med gennemgang af MIM sammen med omsorgsperson (ca. 60 min.).

  • Theraplay session med barn og omsorgsperson 1x om ugen (ca. 90 min. inkl. forberedelse og efterbearbejdning).

  • Feedback session med omsorgsperson efter hver 3. Theraplay session (ca. 90 min. inkl. forberedelse og efterbearbejdning.).

  • En skriftlig midtvejsstatus

  • 1 x opfølgningssessioner med omsorgsperson efter endt forløb (ca. 60 min.).

En smilende kvinde med briller leger med en dreng, der ligger på en sofa. De er i et hyggeligt rum.
En kvinde iført en farverig bluse holder en gul hånddukke med et smilende ansigt.
Barn tegner på et farverigt legetæppe med tuscher. Der er en pude med hjortemotiv i baggrunden.

Legeterapeutisk forløb, børn


Jeg tilbyder legeterapeutiske forløb, forankret i den neuroaffektive udviklingsforståelse, til yngre børn, som ikke har sproget eller den fornødne selvrefleksion til at forklare og begrebsliggøre, hvad der er på spil i dem - modsat unge og voksne, som kan anvende samtaleterapi til det formål.

Et legeterapeutisk forløb bygger på en intuitiv, kropslig og oplevelsesorienteret tilgang, da det er kendt, at børn, som over længere tid er udsat for et overvældende følelsesmæssigt pres, undertrykker evnen til at sætte ord på det, som er hændt.
Det kan fx være fordi, det direkte er farligt for dem at sige noget, hvorfor de undertrykker det, eller fordi oplevelsen ligger mere i den sensoriske frem for kognitive hukommelse.

Gennem en kreativ- og legende tilgang til praksis, uden krav om direkte samtale, støtter jeg barnet i at få kontakt til egne følelser og bearbejde følelsesmæssig overvældelse i kombinationen af forskellige metoder. Her anvender jeg bl.a. rolleleg og storytelling med dukker, som på et symbolsk plan tjener som stedfortrædere for personer og følelsesmæssigt indhold, samt spædbarnsterapeutisk inspireret livshistoriearbejde og Theraplay aktiviteter.

I et legeterapeutisk forløb hjælpes barnet til at udvide sit tolerancefelt og opøve større psykologisk fleksibilitet ved at bearbejde følelser og konkrete oplevelser, på behørig følelsesmæssig afstand, i en afstemt og legende kontakt med mig.

Som en væsentlig del af et legeterapeutisk forløb inddrages barnets betydningsfulde voksne løbende i samtaler om barnets tarv og trivsel med henblik på at sikre, at barnet også støttes i processen uden for terapirummet.

Tre personer, herunder et lille barn, sidder på et gulv fyldt med farverige legemåtter. En voksen viser barnet, hvordan man laver sæbebobler. Barnet holder en legetøjsbil.

Legeterapeutisk forløb, fælles


Et fælles legeterapeutisk forløb henvender sig til familier, hvor I som forældre har en bekymring ift. jeres barns trivsel og udvikling, fordi I oplever, at barnet er udfordret i kontakten til jer- fx udviser barnet manglende følelsesregulering eller har det svært i overgangs-situationer. Det kan også være, at det er svært at få øjenkontakt med barnet, og at barnet lukker sig om sig selv.

Forløbet tager afsæt i konkrete samspilsobservationer af jeres samspil med barnet, hvor I som forældre støttes i  at få en mere positiv og udviklingsfremmende kontakt til jeres barn, hvilket ligeledes styrker barnets sociale- og emotionelle udvikling.

Ved at analysere samspillet og fremhæve de udredningsfund, som jeg finder essentielle for at skabe udvikling i jeres specifikke interaktion, samarbejder jeg med jer om at omsætte dette til konkret praksis.

Et fælles legeterapeutisk forløb fordrer deltagelse af både barn og forældre, hvilket betyder, at vi sammen intervenerer i kombinationen af terapeutisk leg med barnet samt i forældresessioner uden barnets deltagelse.

Et fælles legeterapeutisk forløb er typisk bygget op som følger:

  • 1 x videofilmet samspilsobservation med barn og forældre som struktureres af mig (ca. 60 min. inkl. introduktion).

  • 1 x analyse af videofilmet samspilsobservation, hvor jeg belyser og fremhæver væsentlige fokuspunkter for det videre arbejde - her ses på barnets evne til selvregulering, fastholdelse af opmærksomhed, kontaktinitiering og samspillet generelt (ca. 120 min.).

  • 1 x forældresession, hvor forældre forelægges videoklip og videoanalyse, og hvor der gives praksisnær rådgivning med afsæt heri (ca. 60 min.).

  • 3 x fælles session med legeterapi, hvor I som forældre støttes i at møde jeres barn på en afstemt og indlevende måde, der fremmer barnets udvikling i forhold til de fokusområder, der blev fremhævet i analysen (ca. 60 min. pr. session inkl. forberedelse).

  • 1 x afsluttende forældresession (ca. 60 min.).

Silhuetter af flyvende fugle på en hvid baggrund.

Psykisk vold - individuel- og gruppeforløb for kvinder der har levet, eller fortsat lever, med vold i nære relationer


Psykisk vold betegnes som gentagne handlinger, der nedgør, ydmyger, krænker, manipulerer, truer eller isolerer dig. Formålet med psykisk vold er at kontrollere eller begrænse din livsudfoldelse, og det kan være svært for dig at vide, hvad der udløser den næste konflikt. Derfor vil du ofte forsøge at undgå dette ved at lave ekstrem tilpasning af din egen adfærd - både som en selvbeskyttelse, men også for at beskytte børnene, hvis de indgår i relationen. Psykisk vold er ALDRIG din egen skyld, og forskning viser, at viden om vold er det første skridt på vej ud af volden.

Jeg tilbyder individuelle- såvel som gruppeforløb til kvinder der har levet, eller fortsat lever, med psykisk vold i nære relationer.
Med en bred voldsfaglig viden, herunder kendskab til narcissisme og dyssocial personlighedsstruktur, kombineret med stor praksis erfaring, praktiserer jeg en helhedsorienteret indsats, der giver dig som voldsudsat kvinde en dybere forståelse af, hvad du er/var udsat for, og hvordan det påvirker dig og evt. dine børn.

I samtalerummet med mig tilbydes du en mulighed for at bearbejde volden og forstå dens konsekvenser på en praksisnær måde. Endvidere sigtes der mod, at du tilegner dig konkrete strategier til at håndtere volden på et praktisk og psykologisk plan, så du bedre kan mestre din aktuelle livssituation. Jeg har fokus på dine egne ressourcer og energiforvaltning, og gennem samtale støttes du i, at nye indsigter tilvejebringes og skaber nye handlemuligheder for dig.

Er du samtidig forælder, arbejdes der med at støtte dig i at skabe og fastholde et trivselsfremmende miljø for børnene gennem et bevidst forældreskab. Hertil vejledes du konkret i forhold til kommunikation med den udøvende part, og om mulige forløb i kommuner og Familieretshuset, samt juridiske rettigheder i familiesager.

Yderligere udbyder jeg løbende gruppeforløb til kvinder med børn i det omfang, der kan samles deltagere. I gruppeforløbet får du et fællesskab med andre kvinder, der er mødre lige som dig , hvori du kan spejle dine egne og dine børns reaktionsmønstre og blive støttet i at bryde med volden.

Gruppen består af 4-6 kvinder og kører over 5 mødegange med 14 dages interval. Hver session centreres omkring et aktuelt tema, der relaterer sig til vold i nære relationer, og materialet formidles i en vekselvirkning mellem oplæg og dialog.

Silhuet af fugle der flyver mod himlen på en sort baggrund.

Pædagogisk Psykologisk Praksis - Din vej til følelsesmæssig følgeskab

Book en tid hos mig

Silhuet af fugle der flyver i formation på hvid baggrund.